TweetThis Button

Saturday, January 7, 2012

Peringatan Khas Untuk Kaum Muslimin

Salam Subuh serta selamat berhujung minggu di 1st week of weekend in 2012. Pasti tahun baru ini suma orang ada meyemat azam baru. Tapi sebelum tu kita kena la memperbaiki diri supaya mencapai seseuatu azam akan menjadi lebih realistik. Sebagai seorang Islam, kita wajib meninggalkan apa yang dilarang dan melakukan apa yang disuruh. Salah satu perkara yang mudah adalah Aurat. Baru-baru ni kes mengenai Amalina Che Bakri hangat diperkatan dan mendapat berbagai reaksi dari segala jenis masyarakat yang mostly mengutuk perbuatan Amalina. Macam mana plak dengan diri kita sendiri?

Post ini bukanlah ingin membincangkan kes Amalina tetapi sekadar memberi peringatan kepada kaum lelaki Muslim mengenai aurat semasa bersolat. Telah diketahui peredaran masa yang menjadikan dunia sekarang terarah ke duniawi. Kaum Muslimin lebih terarah memakai baju yang ketat-ketat dan seluar londeh. Bila nak g semayang, aurat akan terdedah bila time nak rukuk or sujud dimana sebab baju yang dipakai singkat dan seluar yang londeh so akan mendedahkan bahagian belakang. Nak pakai baju ketat or seluar yg londeh x ada masalah tetapi time solat tukar la pkaian or bleh keataskan seluar ataupun tug in baju ke dalam. Rugilah kalo menunaikan Solat tapi x diterima gara-gara aurat yang tertedah. Sama-samalah kita mengubah perkara yang mudah ini untuk kebaikan bersama.

2 comments:

+qAsiH naDiRa+ said...

tak sangka laki pun ada masalah ttup aurat masa solat ye~nasib baik telekung penyelamat wanita~ :)

kay shafiQ said...

X tahu plak kaum muslimat sbb x pernah plak semayg skali, hihihi. Tp ini la untungnya jdi seorng wanita. Pikir2kn la :)

Followers Forever